Categories: Vidensindlæg,

15. februar, 2023

Sunde og tidseffektive projekter

Sådan bygger du et nyt hus med stålskelet & stålspær

Tagkassette3
Tagkassette3

Indhold

I en lang årrække har vi i Danmark bygget vores standardhuse, villahuse og parcelhus ud fra principperne om, at beton og mursten er de eneste hårdføre materialer til bygninger. Men disse standardhuse af beton og mursten – og endda også træ – bliver så småt udfordret, da nye materialer såsom stål vinder indpas. Det er nemt at håndtere, relativt billigt og mere økonomisk bæredygtigt at bygge lavenergihuse med præfabrikerede stålskeletter og stålspær. 

Hvorfor skal man bygge nye huse i stålskelet og stålspær?

I Danmark begynder det at udbrede sig at bygge i stål. Mange erhvervsbygninger, domiciler og lagerhaller er opbygget i stålelementer og stålspær. Det skyldes, at flere håndværkere, ingeniører og arkitekter er begyndt at føle sig trygge i at arbejde med materialet. Det er nemt at tegne op og montere, da man kan præfabrikere hele vægge ved hjælp af tegnestuer, der kan tegne stålskeletter, som bliver sammensat i en produktion. 

Alle kan bo i et hus bygget i stålelementer og stålspær – faktisk er det særligt anbefalelsesværdigt, da indeklimaet er helt i top og et uorganisk hus er fri for både skimmelsvamp og vedligeholdelse. 

Lever et hus bygget i stål op til standardkravene for lavenergihuse?

Mange entreprenører er også begyndt at opføre rækkehuse og villahuse med stålskeletter som inder- og ydermur.

Isoleringsgraden lever også 100% op til standard og muligvis endda bedre. Med stålkonstruktioner og stålskeletter kan du fylde samme mængde isolering ind i et mindre areal sammenlignet med et traditionelt murstenshus. Det vil sige, at benytter du samme mængde isolering som i et muret hus, får du flere kvadratmeter. 

Hvis du bygger nye huse eller erhvervsbygninger, om det er i beton eller stål, skal de leve op til kravene. Det gør huse i præfabrikerede stålkonstruktioner naturligvis. 

Stalkonstruktioner indefra

Hvordan ser et nyt hus opbygget i stål ud?

Selvom ejendomme opbygget med stålkonstruktioner er en innovativ og mere moderne metode, behøver udseendet slet ikke at skille sig ud, hvis du ønsker et mere traditionelt udtryk på dit hus. Faktisk ligger udseendet dig helt frit for selv at vælge.

En af fordelene ved at bygge et nyt hus i stålskelet/stålkonstruktion er, at du har en ret stor frihed i designet; Du kan få samme form som de traditionelle huse, vi kender med saddeltag, eller moderne funkis eventuelt med loft til kip og spændende rum med buede vægge er også en mulighed. Det er op til fantasien, hvordan et nyt hus skal se ud, da begrænsninger er få. 

Med stålspær kan du også nemt lægge et nyt tag på huset på en halv dag ved hjælp af tagkassetter. Som yderskal kan frit vælge at beklæde huset med mursten, tegl, skifer, træ eller oppudsning. 

Prodatek Vaegelementer fra Thors Have 87

Hvad er fordelene ved at bygge nyt hus i stålskelet og stålkonstruktion?

  • Huset er uorganisk; Sig farvel til skimmelsvamp for evigt
  • Stål er et økonomisk bæredygtigt materiale; Det er utroligt holdbart og er ønsket at nedtaget en væg eller hele huset på et tidspunkt, kan stålet genanvendes
  • Det er hurtigt og meget nemt at sætte op
  • Indeklimaet justerer sig selv nemt; Indervægge forholder sig behageligt varme lige meget temperaturen udenfor, og huset nedkøles relativt hurtigt på varme dage
  • Et nyt hus bygget med stålskelet og stålspær er en prisbillig løsning ift. traditionelle huse
  • Huse i stål er ekstremt holdbare, da de har en stor styrke-til-vægt-ratio
  • Formen og facaden designes efter dine ønsker
  • Tynde – men velisolerede – vægge giver flere kvadratmeter

Hvad er ulemperne ved huse i stål?

  • Hvis stålkonstruktioner ikke bliver beklædt med Cembrit, kan temperaturerne variere meget fra kolde til varme dage, da kulden eller varmen ikke optages nær så nemt uden. 
  • Afhængigt af den valgte konstruktion kan det blive nødvendigt med specialbeslag til ophæng af tungere ting. 
  • Opbygning af ejendomme i stålelementer er en relativt innovativ og ny metode. Det er derfor ikke alle håndværkere, der er lige fortrolige med materialet. Dog er det nemmere at opføre stålkonstruktioner, end man lige skulle tro, og der medfølger naturligvis en udførlig instruktionsmanual til hvert projekt.
Prodatek Vaegelementer fra Thors Have 71

Hvordan ser stålelementer ud, og hvordan er de opbygget?

Når du ønsker at opbygge en ny ejendom i præfabrikerede elementer i stål med skillevægge og muligvis også tag med stålspær, er det vigtigt at kende dine materialer og sammensætningen af disse. 

Prodateks stålkonstruktioner og elementer er 100% uorganiske fra inderst til yderst. Sådan er de opbygget:  

  • Stålskelettet/stålelementerne opbygges af koldvalsede C-profiler, som sammensættes til en ramme. Til ét element kræver to stålrammer. 
  • Imellem C-profilerne lægges isolering for at bryde eventuelle kuldebroer. Herefter bliver rammerne sammensat til ét element, som derefter får isoleringsbats imellem. 
  • På indersiden af elementet, som skal fungere som indervæg påsættes en dampspærre og mm installationslag . Dampspærren skal – som reglerne altid foreskriver – være intakt og slutte tæt om vinduer, døre og andre gennemføringer og installationer. Prodateks opbygning er altid uorganisk, og vi benytter hatteprofiler i stål både indenfor og udenfor, som giver plads til ventilering og installationer. 
  • Herefter påsættes en Fermacell fiber-gips, som er en hård gips uden pap/papir, hvilket gør, at der ikke er risiko for svamp og mug. 
  • På ydersiden af elementet påsættes en vindspærre, som holder vind og regn ude, indtil du får din slutbeklædning på.
  • Når du har et færdigt råhus, kan du begynde at opsætte din facadebeklædning, såsom tegl eller måske mursten, hvis du mere er til det look. Her det vigtigt at skabe et mindre hulrum inden slutbeklædningen, som kan ventilere facaden. 

Hvordan vedligeholder man et hus bygget med en stålkonstruktion?

Selve stålkonstruktionen er i sig selv vedligeholdelsesfri. Her skal du ikke være bekymret for sætningsskader, fugt/råd eller diverse udskiftninger. Det galvaniserede stål benyttet i stålskelettet er rustfrit og kan holde i mange generationer. 

Materialet, du vælger som yderskal, er vigtig at lægge tanker i; Hvor meget tid ønsker du at lægge i eventuel vedligehold på facadebeklædning i fremtiden?

Med mursten er vedligeholdelsen, som vi kender den; Meget lille. Beklæder du huset med træ, bør du oliere huset med nogle års mellemrum. 

Du kan også vælge at pudse facaden op, som er en nem metode til et færdigt hus, men det kræver også en klat maling engang imellem og årlig gennemgang af eventuelle revner eller skader.

Alternativt kan du benytte tegl eller skifer som facadebeklædning, da materialerne har mange egenskaber udover at være æstetiske smukke. Begge er vind- og vejrfaste, frostsikre, brandhæmmende og kan nemt monteres på skinner. 

Hvordan bygger man et nyt hus med stålelementer?

Processen for at bygge nye bygninger med præfabrikerede ydervægge og tage i stål er relativt simpel. Forberedelserne af et nyt hus i stål behøver ikke at variere meget fra et nyt hus i beton/mursten.

  1. Hos en arkitekt kan du få tegnet dine ønsker til et hus op.
  2. Prodateks tegnestue tegner arkitekttegningerne op med stålelementer. Vi projekterer de fysiske rammer, stålet samt statikken med hjælp fra en tilknyttet rådgiver.
  3. Disse tekniske tegninger bliver sendt ud i vores produktion, som samler de koldvalsede profiler til hele elementer samt indlægger den ønskede mængde isolering. Stålelementer til et hus i standardstørrelse kan fragtes på én lastbil.
  4. På lokationen bliver elementerne aflastet fra lastbilen og er nu klare til at blive sat op som skillevægge, ydermure og tag af håndværkere. En komplet montagevejledning til opsætning medfølger stålelementerne. En lift/kran er nødvendig.
  5. Efter opsætning af indervægge, ydervægge og tag kan du nu fokusere på dit valg af facadebeklædning; F.eks. tegl, skifer, mursten, filtsning.

Med denne metode kan du have et færdigt råhus klar på et par dage, hvilket er yderst værdifuldt i et dansk klima med skiftende vejr.

Lyder det spændende? Tag kontakt i vores adm. direktør, Mikkel Hugo Hansen, som vil hjælpe dig videre i processen fra tanke til handling.

Præfabrikerede rækkehuse i Skjern
Var denne artikel nyttig for dig?
Prodatek Lager 02Uopfordret ansøgning
Prodatek leverer elementer til nyt logistikcenter i Horsens